11 november 2020

Bedrijven zijn voortdurend bezig om kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als Artificial Intelligence, verder te ontwikkelen. Ook in de muziekindustrie is men zich bewust van de grote voordelen die het kan bieden. Dit is een van de redenen dat er al verschillende veranderingen hebben plaatsgevonden in de industrie.

Waar we voorheen nog vooral muziek luisterden via oude langspeelplaten en cassettes, heeft de muziekindustrie zich toegelegd op het aanbieden van muziek via verscheidene streamingsdiensten. Op die manier is het mogelijk om zelfs onderweg alle muziek tot je beschikking te hebben. De hedendaagse aanbieders gaan zelfs nog verder om de luisterervaringen te verbeteren.

Een van de middelen om de gebruikerservaring te verbeteren, is door de inzet van kunstmatige intelligentie. Ook machine learning speelt hierbij een belangrijke rol. Er is namelijk een belangrijke rol weggelegd voor het zo veel mogelijk personaliseren van het aanbod. Waar we vroeger nog op zoek moesten naar winkels met cd’s, cassettes of vinylplaten, kunnen we nu alles via een mobiel apparaat beluisteren. Op een mobiel apparaat hoef je niet eens zelf op zoek te gaan naar muziek die je leuk vindt. Door de algoritmen, kunstmatige intelligentie en machine learning wordt er muziek voorgesteld dat voor jou geschikt is!

Het algoritme leert je namelijk zo goed kennen, dat het in staat is om te voorspellen welke andere nummers je ook leuk vindt. Daarbij kijkt het naar verschillende genres, zangers, bands en albums. Naast de geschiedenis van nummers die je al geluisterd hebt, kijkt het ook naar de toonhoogte, de bas en zelfs het tempo van het nummer. Op die manier kan er een accurate voorspelling gedaan worden.

Een andere manier waarop AI en Machine Learning bijdragen aan de muziekindustrie is doordat het nieuwe artiesten ook inzicht geeft in populaire genres. Op basis van deze bevindingen kan een artiest veel beter bepalen welke nummers interessant zijn voor welk publiek en welke nummers er wel of niet geschreven moeten worden om succes te hebben.

Daarnaast zijn er zelfs nieuwe ontwikkelingen die het mogelijk maken om muziek te produceren door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning. Het gaat daarbij om deuntjes en tonen, zonder dat daarbij zang wordt gebruikt. Onderzoekers zijn bezig om muziek te produceren die door veel luisteraars positief wordt ontvangen.

Beschermen van data

Hoewel het natuurlijk geweldig is dat een streamingsdienst precies kan voorspellen welke nummers jij leuk vindt, brengt het ook een aantal vragen met zich mee. Wat gebeurt er nog meer met al deze data? En wat kan een streamingsdienst nog meer van mij zien? Hoe zit het met mijn gepersonaliseerde gegevens die worden verstuurd naar de streamingsdienst? Kan ik mijn online veiligheid vergroten?

Doordat er in zo’n grote mate data wordt opgeslagen, wordt dit ook door adverteerders gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te maken. Daarnaast is het ook mogelijk dat deze data op een of andere manier gehackt wordt bij de streamingsdienst, waardoor al jouw persoonlijke data op straat komt te liggen. Je moet je dan ook bewust zijn dat jouw data bij de streamingsdienst ligt, opgeslagen wordt én geanalyseerd wordt. Toch kun je het risico wel beperken. Dit kun je doen door middel van een VPN.

Nou horen we vaak de vraag: Wat is VPN? Dit is een applicatie of programma op je mobiele apparaat die encryptie aanbrengt op de data die jij verstuurt of ontvangt. Daarmee wordt de data beveiligd tegen hackers en derde partijen. De encryptie kan namelijk alleen ontcijferd worden door de oorspronkelijke ontvanger en verzender van het bericht. Een bijkomend voordeel van een dergelijke applicatie is dat je niet gebonden bent aan jouw locatie als het aankomt op geografische beperkingen. Dit komt omdat jouw mobiele apparaat het IP-adres van de server aanneemt wanneer je verbinding maakt met een server van de VPN-aanbieder. Wil je kijken wat deze tool precies doet, dan heb je altijd de mogelijkheid om een VPN free trial te downloaden.

Andere maatregelen die je natuurlijk kunt nemen om jouw online veiligheid te vergroten, is door verschillende sterke wachtwoorden te hanteren, je telefoon niet zomaar ergens te laten liggen en door je telefoon te vergrendelen wanneer je die niet gebruikt. Ook het vermijden van openbare wifinetwerken is een belangrijke maatregel die ervoor zorgt dat jij het internet veilig kunt gebruiken.

Het is wel duidelijk dat er dus zowel voor- en nadelen aan de nieuwste ontwikkelingen in de muziekindustrie. Toch zijn er ook maatregelen die je zelf kunt nemen om jouw veiligheid te vergroten, zonder dat je daarbij jouw nieuwe favoriete nummer misloopt.