31 oktober 2022

Heb je een betaald abonnement bij een streamingdienst en zit je in het buitenland? Dan kan het maar zo zijn dat je niet bij het Nederlandse aanbod kunt komen. Vanwege auteursrechten kun je namelijk alleen in sommige landen luisteren naar muziek van Nederlandse artiesten. In andere landen kan dat niet, omdat de muziekdienst niet de rechten heeft om de muziek in het buitenland af te spelen. Het kan ook andersom; je hoort in het buitenland een liedje dat je op de Nederlandse Spotify of Deezer niet kunt vinden. Je kunt dit probleem oplossen door een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken.

VPN gebruiken voor groter aanbod

Als je in het buitenland een liedje hebt gehoord, kan het gebeuren dat je deze op het Nederlandse aanbod van Spotify, Deezer of Tidal niet kunt vinden. Dat kan voorkomen vanwege auteursrechten. Niet alle muziek komt in alle landen tegelijkertijd uit. Daardoor kan het zo zijn dat een liedje in het buitenland wel al uit is, maar in Nederland nog niet. In zo’n geval heb je vaak nog even geduld nodig. Of je wijzigt je locatie. De meeste streamingdiensten kijken namelijk naar de locatie aan de hand van je IP-adres. Als je je IP-adres wijzigt naar het buitenland, krijg je een breder aanbod te zien.

Je IP-adres wijzigen gaat erg gemakkelijk aan de hand van een Virtual Private Network (VPN). Een VPN is een versleutelde verbinding waarmee je al je internetverkeer via een afgeschermde digitale tunnel kunt laten lopen. Op die manier krijg je het IP-adres van de server van je VPN-aanbieder. Je kunt zelf een locatie kiezen in de meegeleverde software. Zo kun je je IP-adres bijvoorbeeld laten wijzigen naar Roemenië, als je een liedje zoekt dat je recent daar hebt gehoord. Soms gebeurt het weleens dat je in een grijs gebied terechtkomt en websites minder betrouwbaar zijn. Zo kan je privacy door alle popupjes en ongevraagde trackers behoorlijk in het gedrang komen. Om deze reden is het verstandig je online privacy te vergroten aan de hand van een VPN om mee te streamen.

Maak jezelf anoniem met een VPN

Met een VPN is het mogelijk om jezelf anoniem te maken. Als je websites bezoekt, laat je een digitaal spoor achter. Aan de hand van het IP-adres kunnen providers en websites vaststellen of jij het was die een website heeft bezocht. De meeste IP-adressen zijn bij benadering gekoppeld aan een locatie. Zo weet de website uit welke gemeente je ongeveer komt. Dat is niet tot de meter nauwkeurig, maar het kan wel een aanslag op je online privacy zijn. Daarom kun je jezelf anonimiseren met een VPN.

 Voor het gebruiken van een VPN-dienst heb je een abonnement nodig. Nadat je hebt ingelogd en gebruikmaakt van de software, kun je zelf een locatie kiezen. Wil je gewoon anoniem zijn en maakt de locatie je niet uit? Dan kun je ook willekeurig een locatie laten kiezen. Kies je voor Bulgarije, dan krijg je een Bulgaars IP-adres. Op die manier kun je alsnog dat liedje waar je naar op zoek was luisteren op de streamingdiensten. De diensten hebben in het buitenland vaak een groter aanbod.

Muziek veilig streamen

Wil je veilig muziek streamen? Dan is het gebruik van een VPN de beste optie. Het kan namelijk voorkomen dat je een liedje in het buitenland hebt gehoord, maar dat deze niet in het Nederlandse aanbod te vinden is. Als je op het internet gaat zoeken, kun je op websites terechtkomen die erg geïnteresseerd zijn in je persoonsgegevens. Daardoor wordt je online privacy behoorlijk verkleind. Op een gegeven moment heb je heel wat popups en advertenties openstaan. Daardoor weten de adverteerders meer van je dan je zou willen.

 Ga je op zoek naar online muziek? Dan kun je je privacy het best beschermen met een anonieme verbinding aan de hand van een VPN. Anders is je IP-adres altijd zichtbaar. In je zoektocht kun je best een illegale website tegenkomen. De toezichthouders kunnen je aan de hand van je IP-adres opleggen om geen illegale bronnen meer te gebruiken. Met een VPN kun je dus een hoop narigheid voorkomen.